magyar | english | deutsch

iPad

Végre-valahára megérkezett a régóta várt-vágyott iPad, jellemzően kalandos úton. Az alábbiakban az első néhány órás használat utáni véleményezés olvasható.

Első benyomások

A dobozban magán az iPad-on kívül egy kábel és adapter található, a szokványos Apple matricákkal együtt. Alighanem a szokottnál szélesebb keret miatt fest másként az eszköz, mint a promóciós videókban, vaskosabbnak hat kézben fogva, arányait tekintve azonban így is jóval karcsúbb, mint egy iPod Touch.
A kezelőszervek a megszokottak, azzal a változtatással, hogy a hangerőkapcsoló már nem a hangerőt, hanem a képernyő elfordulását engedélyezi illetve titlja le – igazán meghagyhatták volna az eredeti kapcsolót is.
A hátlap ugyan nem tűnik különösebben csúszósnak, de egy tok beszerzése sokat javíthat az ergonómián – ez esetben a karcolódás miatt sem kell aggódni.
A teljesítmény érezhetően javult, sokkalta gördülékenyebben futnak az alkalmazások, rövidebbek a válaszidők.

Súly

Kézben tartva a készülék éppen annyira súlyos, hogy ne legyen kényelmes kézben tartani, egy kézben legalábbis semmiképp. A legjobb, ha neki lehet támasztani valaminek, például az asztalnak, a térdnek, a kanapénak. Egy kéz esetén vagy a bal oldalon helyezkedik el a kéz, vagy alul, álló formátumot feltételezve, mindenesetre nyilvánvalóan nem erre találták ki. A súly legnagyobb részét nyilván a kijelző, a keret és az akkumulátor teszi ki.

Akkumulátor

A hivatalos tájékoztatók szerint mintegy 10 órát képes a készülék üzemelni egy feltöltéssel, hogy “üzemelés” alatt mi is értendő, az nem teljesen világos, mindenesetre valóban meglepően hosszú az élettartam, különösen egy iPhone-hoz viszonyítva. A videók lejátszása, nagyobb méretű állományok letöltése vagy számolásigényes alkalmazások futtatása nyilván lerövidíti ezt az időt, azonban egy-két filmet így is nagyszerűen végig lehet nézni töltés nélkül.

Kijelző

A kijelző gyönyörű képet ad, akár a nagyfelbontású képeket/filmeket is megfelelően jeleníti meg, több szögből is. A tükröződés az egyetlen, amin lehetne javítani, addig is úgy kell elhelyezkedni, hogy a fényforrások ne zavarjanak bele az élménybe. Napsütésben használni kihívás, félhományos, zárt helyiségekben ideális.
A kijelző rossz tulajdonsága, hogy – védőfólia hiányában – hajlamos az ujjlenyomatok sosem látott hatékonysággal való összegyűjtésére (ebben már az iPhone is remekelt). Törölgetni ugyan lehet néha, de a használat során óhatatlanul újra beszennyeződik.
A nagyobb méretnek köszönhetően a virtuális billentyűzet sokkal jobban használható, mint az iPhone-on – ez különösen igaz fektetett formában.

Hangszóró(k)

A beépített hangszórók ugyan megfelelően szólnak, de arra nem alkalmasak, hogy nagyobb hangerőt biztosítsanak, az aktuális felhasználó számára elegendő, azonban a fülhallgató így is jobb választás.

Szolgáltatások és lehetőségek

Az Apple egyéb termékeihez hasonlóan itt is a zárt rendszer dogmája érvényesül, azaz mindent lehet, amit az Apple megenged. Az iTunes áruházon keresztül lehet zenét, filmet, könyvet vásárolni, az egyéb forrásokból származó anyagok iPad-on való élvezete problémákba ütközik – feltehetően aki ezeket képes megoldani és/vagy ezzel él, nem is lesz iPad felhasználó.
A többieknek azonban a zárt rendszer ad egyfajta életérzést, kényelmet, miszerint mindent megtalál egy helyen, nem kell vele foglalkozni, hogy hogyan kerül fel a gépre, nem kell ismerni a különböző állományok formátumait, semmit, egyszerűen csak fogyasztania kell.
Egy egyszerű példa: a háttérképeket úgy lehet csereberálni, hogy egy célalkalmazással letöltjük a megfelelő képet egy előre összeállított gallériából, az berakja a képet a Photos alkalmazásba, és ott kiválaszthatjuk, hogy mit is óhajtunk tenni az illető képpel, beállíthatjuk mondjuk háttérképnek.

Kompatibilitás

Csaknem valamennyi, az iPhone/iPod Touch készülékeken futó alkalmazás az iPad-on is fut, alapértelmezésben eredeti méretben, tehát nem használja ki a teljes képernyőt, azonban kétszeresre lehet nagyítani a képernyő jobb alsó sarkában található gomb segítségével. Ha nem is tökéletes az élmény grafikai szempontból, működni többnyire működik.
A korábban megírt alkalmazások az új SDK segítségével viszonylag fájdalommentesen ültethetőek át az iPad platformra – a vizuális elemeket nyilván át kell szerkeszteni.

Felhasználási területek

Fényképek nézegetése. A digitális képkeret talán az a funkció, amire leginkább alkalmas az iPad, sokkal egyszerűbb ezen nézegetni képeket, semmint laptoppal szenvedni, esetleg CD/DVD-re írni és utána tévén. A nagy kapacitásnak köszönhetően akár saját fotóink teljes méretű változatát is tárolhatjuk problémák nélkül (fotók készítésére azonban nem alkalmas, mivel nincs beépített kamera).
Filmek, sorozatrészek, videók megtekintése. Az iTunes biztosítja a lehetőséget a filmek és a sorozatok letöltésére – többnyire fizetős formában – akár “kölcsönzés” jelleggel, akár végleges vásárlással. Mindkét esetben letöltésre kerül a készülékre a tartalom, ez mintegy 0.5..4GB helyet foglal, a 16GB-s alapmodellt tehát viszonylag hamar meg lehet tölteni. A videókat illetően a YouTube szolgáltatás az irányadó, a teljes tartalom elérhető akár teljesképernyős nézetben is, függőleges formában is.
Játékok és alkalmazások. A korábban említett kompatibilitás jóvoltából a korábbi iPhone játékok is elérhetőek, de megjelentek már a kifejezetten iPad-ra optimalizált címek is, a nagyobb kijelzőnek és a gyorsabb processzornak köszönhetően a játékélmény jóval felülmúlja a régi változatokat.
Könyvek, magazinok. Az e-könyvek szélesebb körű elterjedésének – helyesebben inkább a megfelelő üzleti modell és védelem kialakításának – köszönhetően számos céleszköz érhető el, ilyen például az Amazon Kindle. A Kindle alkalmazás elérhető mind iPhone, mind iPad eszközökre, de létezik külön iBooks app is. Az iPad gyakorlatilag mindent tud, amit a Kindle, utóbbi egyetlen előnye a kijelző felhasználóbarátabb volta.
Képregények. Ha valamiben tökéletes az iPad, az talán ez a terület, az e-könyv olvasókhoz hasonló felületen érhetőek el a képregények, tetszés szerint kicsinyíthető/nagyítható formában, egyszerűen gyönyörű.
Internetezés. Rövidebb-hosszabb cikkek, oldalak olvasgatására tökéletesen megfelel az iPad beépített böngészője (Safari), az olyan jellegű internethasználatra kell itt gondolni, ami kevesebb, mint az asztali gépen végzett, de több, mint amire a mobiltelefon képes (Opera Minivel).
Jegyzetelés, vázlatkészítés. Ha nem is fogja még jó darabig semmi sem felülmúlni az A4-es spirálfüzetet, ha a jegyzetelés kerül szóba, rövidebb bejegyzéseket az iPad segítségével is meg lehet ejteni, sőt, akár rajzolni is lehet ujjaink segítségével, mondjuk az Adobe Ideas alkalmazásban. Egy opcionális stílus sokat dobna a hatékonyságon.

Hátrányok

Nincs multitaszk. Semmi sem indokolja, hogy az operációs rendszer ne támogassa több alkalmazás egyidejű futtatását, ez sokkal inkább korlátozás, semmint valós, technikai értelemben átgondolt szigorítás.
Nincs Flash-támogatás. A Flash technológia – különösen Mac platformon – nem működik tökéletesen, indokolatlanul sok erőforrást fogyaszt. A Flash kihagyásának az oka az iPhone/iPod/iPod termékekből részben ez, részben pedig az interneten fellelhető számos Flash alapú játék, amely erőteljes konkurenciát biztosítana az App Store tartalmainak. Amire a legtöbben használják a Flash-t, az a videolejátszás, ez utóbbi az új szabványoknak köszönhetően már működik az iPad-on is.
Nincs profilkezelés. Az iPad – ellenben az iPhone-al – sokkal kevésbé személyes eszköz, a felhasználási területekből adódóan gyakrabban fordul elő, hogy odaadjuk valakinek a kezébe, hadd nézegesse/nyomkodja. Lehetne külön nagymama profil, gyerek profil, asszony profil, külön-külön, így senki sem kavarná össze a másik beállításait.
Indokolatlanul túlárazott. Ez csaknem minden Apple termékről el lehet mondani. A belépő szintű iPad jelenleg mintegy 500 dollárba kerül, ugyanennyi pénzből már lehet egy olyan számítógépet (vagy akár laptopot) vásárolni, amelynek potenciális felhasználási területei jóval túlmutatnak az iPad által nyújtott lehetőségeken. Ráadásul bármilyen tartalmat gyakorlatilag csak az iTunes-on keresztül tölthetünk rá, ami további költségekkel jár.

Konklúzió

Az iPad vitathatlan érdeme, hogy egy új kategóriát honosított meg a számítógépek családjában, számos tekintetben több közös vonása van a szórakoztató elektronikával, mint a klasszikus számítógépekkel (akárcsak egy játékkonzolnak).
Felhasználói felülete egyszerű, zárt rendszerre épül, ezek mind olyan tulajdonságok, amelyek a meglévő felhasználókon kívül sok újat fognak hozni a gyártó cégnek, olyan felhasználókat, akik korábban egyenesen idegenkedtek a számítógépektől.

Kategória: Hírek,iPad,Technológia — Címkék

pwd by wp